D66 is uitgenodigd voor een overleg donderdagavond om 21.30 uur in het Torentje van premier Mark Rutte. D66-leider Alexander Pechtold zal daar spreken met Rutte, met vicepremier Lodewijk Asscher en met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Namens D66 is behalve Pechtold ook financieel specialist Wouter Koolmees aanwezig. Volgens bronnen is het kabinet bereid te praten over de D66-wensen om verder en sneller te hervormen, ook in de periode na 2014.

Eerder had Dijsselbloem al laten weten dat er donderdagavond mogelijk nog overleg zou zijn met afzonderlijke fracties.

Nieuw aanbod aan oppositie

Verder melden bronnen op het Binnenhof dat de regeringscoalitie van VVD en PvdA woensdagavond praat over een nieuw aanbod aan de oppositiepartijen. Die bijeenkomst zou rond 18 uur zijn begonnen op het ministerie van Financiën.

Aanwezig zijn dan in elk geval minister Dijsselbloem, de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en de financieel specialisten Mark Harbers (VVD) en Henk Nijboer (PvdA). Premier Rutte sloot later aan vanwege een werkbezoek in Amsterdam.

Steun oppositie

Het kabinet hoopt nog altijd de nodigde steun te verwerven van oppositiepartijen voor bezuinigingen met een omvang van 6 miljard euro. De gesprekken daarover verliepen tot nog toe bijzonder moeizaam. Binnen de coalitie van VVD en PvdA wordt er rekening mee gehouden dat het CDA afhaakt als onderhandelingspartner.

Dijsselbloem sprak de afgelopen dagen al meerdere malen met financieel specialisten van acht fracties in de Kamer en met de fractievoorzitters van de vijf oppositiepartijen die zich de 'constructieve vijf' noemen omdat ze bereid zijn met het kabinet te praten over de begroting voor volgend jaar en de bezuinigingen die volgens het kabinet nodig zijn. In ruil voor die bereidheid hebben ze wel een uitgebreide wensenlijst, die bovendien nogal uiteen loopt.

Meerderheid in Eerste Kamer nodig

Oppositiepartijen als CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie zetten Dijsselbloem woensdag verder onder druk om met een concreet voorstel te komen. Zo'n stuk zal er naar verwachting echter woensdag nog niet komen.

Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig om de eigen plannen door de Eerste Kamer te krijgen. De coalitie van VVD en PvdA heeft daar een minderheid van 30 van de 75 zetels. PVV, SP en de PvdD weigeren met het kabinet te praten; zij willen dat Rutte-2 aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen komen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl